Българите нямат пари за картички в празничния си бюджет според Нова Телевизия

Според репортаж от Пловдив на националната медия икономическата криза е засегнала и старата традиция да се изпращат картички на близки за празниците. Много фирми няма да зарадват бизнес-партньорите си с пожелания за Коледа и Нова година. Същата тенденция се забелязва и при хората, които  предпочитат да зарадват близките си с телефонно обаждане или електронни честитки.

По принцип по магазините има изобилие от коледни картички, но най-евтините струват 80 стотинки, най-скъпите са големи, луксозни и музикални с  цена от 4.90. На този фон търсенето е много по-малко от предишните години. Продавачите казват, че част от клиентите им, сред които и добре работещи фирми и организации, тази година са се отказали съвсем от коледните картички. Заради орязаните бюджети в някои институции, шефовете идвали и плащали от джоба си за някоя и друга картичка само за по-специални хора. Гражданите също вземали, но най-вече, за да ги изпратят в чужбина. Предишни години те са купували по 15 картички, а тази само по 1-2 картички.

В репортажа са интервюирани хора, които си купуват картички и обясняват защо. Нас самите нищо не ни учудва в това, че тези хора споделят, че нищо друго не може да замени емоцията от доставянето на истинска и красива пощенска картичка на близък човек.

Според нас главната причина за отлива на купувачи от картичките е нагласата за поголовно и показно съкращаване на разходи. Особено лесно се взима рещение да се съкратятт разходи на нещо, което има вид на луксозни стоки. Коледните картички в магазинната мрежа наистина са в изобилие и разнообразни, но като цяло те са в луксозния сегмент. Факт е, че от пазара изчезнаха картичките, които струват по 20-30 стотинки. Те не са луксозни, но предизвикват желания ефект. Много от търговците предубедено смятат, че колкото по-висока е цената на една стока, толкова по-добре ще печелят от нея. Затова в магазините липсваха картички на прилични цени. Производителите от своя страна пропуснаха да вкарат в ценовия си микс по-евтини картички без луксозни лакове, украшения и ефекти по тях.

Именно високите цени на картичките са втората причина за отлива на клиенти. Една от жените в репортажа споделя, че изпращането на една картичка и излиза 4-5 лева. Според нас това е невероятно висока цена за картички. Нормално е изпращането на картички да ви излиза стотинки - между 40-50 стотинки и левче според количествата и моделите.

Можете да използвате евтини картички от Via Post включително с комбинирана усруга - индивидуализирано отпечатване плюс доставка до получателите. Повече прочетете ТУК.

Източник на материяла и видеото: Nova TV